Ana içeriğe atla

Glutensiz beslenme nedir? İnsanlar neden glutensiz besleniyor? Çölyak hastaları ne yer?







Gluten nedir?

Gluten arpa, çavdar ve buğday gibi tahıllar içinde bulunan doğal bir protein türüdür ve aslında tahılın önemli ve faydalı kısmıdır. Büyük yapılı bir protein olduğu için hassasiyeti olan bazı bireyler tarafından veya çölyak hastaları tarafından sindirilemez ve birçok sağlık sorununa sebep olur. Elastik yapısıyla hamurlara dayanaklılık veren ve ekmeğe yapısını kazandıran gluten proteinidir.

Glutensiz beslenme, içeriğinde gluten bulunmayan yiyecek ve gıdaların kişilerin beslenme listesinde yer alması demektir. Genellikle glutene karşı hassasiyeti olan ve çölyak hastalığı bulunan kişilere önerilmektedir. Bu beslenme düzeni ile hedeflenen amaç, hastalığın kişiler üzerinde oluşturduğu semptomların kontrol altına alınması ve kişilerin yaşam kalitesinin artırılmasıdır. Daha çok tedavi amacıyla uygulanan bu yöntemi, bazı kişiler tarafından kilo vermek için de kullanılabilir.

Glutensiz Beslenmenin Faydaları Nelerdir?

Bağışıklık sistemi hastalıklarından biri olan çölyak hastalığı, her bireyde ve her yaş grubunda görülebileceği gibi tedavisinin gluten içermeyen besinlerle yapılması gerekmektedir. Ayrıca şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, otizm, dermatit, huzursuz bağırsak sendromu (IBS), iltihaplı romatizma, kalp damar hastalıkları ve obezite gibi pek çok hastalığın tedavisinde de uygulanabilir.
Ayrıca hastalık durumlarının dışında sağlık bir beslenme olanağı sağlarken, kilo vermek isteyen kişilerde tarafından tercih edilen bir diyet listesidir. Kişilerin kendi kendine uygulayabileceği bu programda birtakım karın ağrıları, gaz, şişkinlik veya cilt kızarıklıkları gibi semptomlarda azalma durumu görülebilir.
 
İnsanlar Neden Glutensiz Beslenir?

Glutensiz beslenme, herkes için gerekli veya faydalı olmayabilmektedir. Ancak, bazı kişilerde gluten içeren yiyecekleri tüketmekten kaçınmak gereklidir. Bunun nedenleri arasında şunlar yer alır:

Çölyak Hastalığı: Çölyak hastalığı, ince bağırsakta hasara neden olan bir otoimmün hastalıktır. Gluten tüketildiğinde, bağırsak duvarı hasar görebilir ve besin emilimi zayıflayabilmektedir. Bu hastalığı olan insanlar, ömür boyu gluten içeren yiyeceklerden kaçınmak zorundadırlar.

Gluten Duyarlılığı: Gluten duyarlılığı olan insanlar, çölyak hastalığı semptomlarına benzer semptomlar yaşayabilirler, ancak ince bağırsakta hasar oluşmaz. Gluten duyarlılığı, sindirim sorunları, baş ağrısı, yorgunluk ve deri problemleri gibi birçok semptomla ilişkilendirilmiştir.

İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS): IBS, bağırsak hareketlerini kontrol eden sinirlerin anormal çalışmasından kaynaklanan bir sindirim bozukluğudur. Glutensiz beslenme, IBS semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir.

Diğer Sağlık Sorunları: Bazı insanlar, inflamasyon, gut, migren veya diğer sağlık sorunları gibi glutenin semptomlarını tetiklediği düşünülen diğer durumlar nedeniyle gluten tüketimini sınırlandırmak isteyebilirler.



Glutensiz Besinler Nelerdir?

Pirinç, mısır, nohut, darı, kara buğday, amaranth, kinoa gibi gıdalar glutensizdir. Ayrıca raflarda yer alan ve üzerinde ‘Glutensiz’ ibaresi bulunan un, makarna, şehriye, çikolata, kraker ve irmik gibi besinler glutensiz beslenmede tercih edilebilir. Glutensiz beslenme planında yediğiniz her şeyin etiketini kontrol etmelisiniz. İşlenmemiş besinler (meyve, sebze vb.) doğal olarak glutensizdir. Ancak, işlenmiş besinlerde (paketli gıdalar) ve birçok tahılda gluten yaygın olarak bulunmaktadır.

İçeriği Merak Edilen Bazı Besinler
Yumurtada Gluten Var Mı?
Hayır, yumurtada gluten bulunmamaktadır. Yumurta, glutensiz bir protein kaynağıdır. Glutensiz bir diyet yaparken yumurta tüketebilirsiniz. Ancak bazı yemeklerde yumurta ve glutensiz tahıllar bir arada kullanıldığından, yemek tariflerindeki malzemeleri dikkatli bir şekilde okumak önemlidir. Özellikle işlenmiş gıdalarda yumurta bileşenleri kullanılabileceğinden hazır yiyeceklerin etiketlerini dikkatlice okunmalıdır. Bu sayede glutensiz olduğundan emin olunmalıdır.

Mercimekte Gluten Var Mı?
Yeşil mercimek, lif, protein açısından zengin bir besindir. Yeşil ve kırmızı mercimeği gluten içeren diğer besinlerle kullanılmadığı sürece tüketilebilmektedir. Sonuç olarak yeşil ya da kırmızı mercimekte gluten bulunmamaktadır.

Çikolatada Gluten Var Mı?
Çikolata ya da bitter çikolata gluten içermez. Ancak, bazı çikolatalar glutensiz olmayan bileşenler içerebilmektedir. Bu nedenle, çikolata satın alırken, ürün etiketlerini okuyarak glutensiz olduğundan emin olmak önemlidir.

Kahvenin İçinde Gluten Var Mı?
Kahve, doğal olarak gluten içermez. Kahve, kahve çekirdeklerinin öğütülmesiyle elde edilen bir içecektir ve gluten içeren tahıllarla bir ilişkisi yoktur. Ancak bazı kahve ürünleri, özellikle hazır kahve karışımları ve aromalı kahveler, gluten içerebilecek diğer bileşenler içerebilir. Bu nedenle kahve ürünleri satın alırken etiketleri okumalı ve ürünlerin içerdiği bileşenleri kontrol edilmelidir.

Bulgurda Gluten Var Mı?
Evet. Bulgur, gluten içeren bir tahıl olan buğdayın öğütülmüş ve parçalanmış bir şeklidir. Bu nedenle, buğdaya karşı hassasiyeti olan veya çölyak hastalığı olan kişiler için uygun değildir. İçerisinde gluten olan tahıllar arasında; arpa, buğur, buğday tohumu, irmik, çavdar, kuskus, tam buğday bulunmaktadır.


Çevrenizde glutensiz beslenen kişiler var mı? Glutensiz beslenme ile ilgili düşüncelerinizi buradaki linke tıklayarak Instagram sayfamızda bizimle paylaşabilirsiniz.💚🌾

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

3 farklı beslenme çeşidi! Raw, Paleolitik, Friganizm YOK ARTIK DİYECEKSİNİZ!

1.Raw beslenme     Raw yani "çiğ" beslenme, vegan beslenmenin bütün kurallarına artı olarak, bitkilerin 40 derecenin üstünde pişirilmemesi ilkesine dayanıyor. Raw food, doğanın bizlere sunduğu besinleri, sebze ve meyveleri, en saf haliyle tüketmeye dayalı bir beslenme biçimi. Besinler hiç işlem ve ısı görmeden, ham halleriyle tüketiliyor. Böylelikle içindeki her şey canlı olarak vücudumuza giriyor. Çiğ kuru yemişler, tohumlar, filizlendirilmiş baklagiller, kurutulmuş meyveler ve tüm taze meyve ve sebzeler yenilebiliyor. Sebzeler çiğ tüketildiğinde, içlerinde bulunan vitamin ve enzimler yok olmaz; vücudun pH seviyesi alkali (bazik) hâle gelir.     Çiğ beslenmenin temellerini incelemek için geçmişe bir göz atmak gerekiyor. Bu yüzden milattan öncesine ışınlanıyoruz. İlk insanların doğada buldukları her şeyi pişirmeden tükettiklerine rastlıyoruz. Ateş bulunduktan sonra beslenme düzenleri de değişmeye başlıyor haliyle. Raw food ise yüzyıllar öncesinin geleneğini yaşatıyor, atala

Konfor alanı ve başarı hakkında;

        Bu yazıda iki konudan bahsedeceğim; birincisi konfor alanı hakkında, ikincisi de asıl başarının 4'de uyanmak olmadığı hakkında olacak.       İnternette, arkadaşlarımızla sohbetlerimizde, okuduğumuz bir kişisel gelişim kitabında hep duyduğumuz şu konfor alanı hakkında konuşmak istememim nedeni artık yanlış anlaşılıyor oluşu. Evet artık konfor alanı işini yanlış anlıyoruz. Konfor alanından çıkmak demek aslında yapmaktan rahatsızlık duyduğun, sevmediğin ama yapmak zorunda olduğun şeyleri yapmak demektir. Sadece sevdiğimiz şeyleri yaparak bir ömür geçiremeyiz, bu mümkün değil. En basitinden spor yapmayı herkes sevmez, hoşlanmaz ama bir derecede hepimiz yapmak zorundayızdır. kas ağrılarına, incinmelere rağmen yapmak zorundayızdır. bu konfor alanımızdan çıkmak demektir çünkü sevmesek de yapmak zorundayız.       İnternette şu sıralarda konfor alanının sadece telefona daha az bakmak ya da yataktan kalkıp birkaç saat ders çalışmak olarak anlaşıldığını görüyorum, evet bir ölçüde doğr

Rafine Şekersiz Beslenme - Tatlısız Bir Hayat Olur Mu?

Şekersiz beslenme  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 2019 yılı verilerine göre Türkiye’de yıllık şeker tüketimi 30,6 kg. Türkiye bu miktar ile 180 ülke arasında 64. sırada yer alıyor.  En fazla şeker tüketiminin olduğu ülke ise 54 kg ile Barbados. Küba 52 kg ile ikinci sırada. Belçika, Yeni Zelanda ve Kosta Rika 48 kg şeker tüketimi ile sırasıyla altıncı, yedinci ve sekizinci sırada bulunuyor. Kuzey Kore 4 kg ile 176. durumda. Çin ise 7 kg ile 167. sırada bulunuyor. Nedir bu rafine şeker denilen şey? Rafine şeker, şeker pancarının üretim sürecinde elde edilen katkı maddelerinden üretilen beyaz şekerdir. Bu şeker, beyaz tahıl ürünleri, şekerlemeler, meyve suları ve çeşitli gıdalarda bulunmaktadır. Rafine şeker, özellikle insülin direnci ve obezite riskini arttıran bir besin olarak bilinmektedir. Şekerin ne gibi zararları olabilir ki? Bilimsel çalışmalar, şekerin vücuda olan zararlarının çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini göstermektedir. Örneğin, fazla şeker