Minimal yaşam nedir?
Minimalist, hayatında sadece yeteri kadar olana yer veren sadeliği seçen demektir. Minimalist, minimal yaşamı başaran kişilerdir. Gereksiz olan şeyleri en aza indirgeyerek, ihtiyaçlarını fazlalıklardan arındırabilen ayrıca abartılı ve büyük seçimler yerine daha ufaklarını tercih eden kişi demektir.
Minimalizm, 60’lı yıllarda sanat çevrelerinde yayıldıktan sonra bir yaşam biçimi olarak da ele alınmıştır. Bu kapsamda minimalist yaşamın “Az tüketim, çok huzur.” gibi bir mottoya sahip olduğu söylenebilir. Kısa sürede tüm dünyada yayılmaya başlayan minimalizm akımı, bireylerin yaşamlarında karmaşıklıktan çok sadeliğe yönelmesini sağlar.
Minimalist yaşam ne değildir?
Minimalist yaşam, çoğunlukla “gönüllü sadelik” olarak da tanımlanır. Sıklıkla karşımıza çıkan minimalist yaşam örnekleri, dış görünüşte kavramın kendisini iyi bir şekilde yansıtıyor gibi görünse de felsefe bakımından minimalizmi yansıtmayabilir. Yani minimalizm, sırf daha sade bir görünüme ulaşmak için gardırobunuzu yeniden düzenlemek veya minimalist bir oda görüntüsü için duvarları yeniden boyamak değildir.
Minimalizm, ihtiyaçlarımızı sorgulamakla başlar. Yeni bir çantaya ihtiyacım var mı? Eşyalarımı değiştirmeye ihtiyacım var mı? Yeni bir ruja, yeni bir parfüme, yeni bir koltuğa ihtiyacım var mı? Kışın domates ve çilek, yazın ise mandalina yemeye ihtiyacım var mı? İstanbul’dan Ankara’ya giderken uçağa binmeye ihtiyacım var mı? Tüm bunlara yanıtımız “İhtiyacım yok ama…” olacaktır.
Minimalist yaşam, ihtiyaçlarımızın dışındakileri almamaya, aslında aşırı tüketime karşı bir akımdır. Fazla tüketimi değil, kararında tüketimi destekler. Gönüllü sadelik, adından da anlaşılabileceği gibi elimizdeki imkanları sonuna kadar kullanmayı, daha fazlasından ise gönüllü olarak vazgeçmeyi öğütler.
Dijital Minimalizm
Minimalizm sadece yaşam alanlarımıza değil dijital dünyalarımıza da hitap eder. Yıllardır mail kutunuzda bekleyen mailler, hiç okunmamış mesajlar, sonra bakarım denen ama asla bakılmayan ekran görüntüleri ve daha nicesi… Tüm bunlar yıllardır telefonunuzda veya bilgisayarınızda birikti ve birikmeye devam ediyor.
Her şey gibi teknoloji de fayda sağlamalı. Dijital dünyada biriken her şey tıpkı evinizde hiç kullanmadığınız eşyalar gibi sizi kısıtlar.
Sizin izniniz olmadan gönderilen bir bildirim ya da sosyal medyada bilinçsizce takip ettiğiniz bir hesap bile aslında kullanıcıyı çok etkiler. Tüm o paylaşımlar sizden vaktinizi talep eder, o vakti paylaşımlarını sevdiğiniz bir başka hesaba verebilmek söz konusuyken. Her ne şekilde olursa olsun fazlalık enerji kaybıdır ve sizden hep daha fazlasını talep eder.
Minimalist olmak bize ne katar?
Minimalist bir yaşama geçmenin faydaları ise oldukça fazla. Öncelikle ruhen ne kadar rahatladığınızı fark edecek, çok daha pozitif bir ruh haline bürüneceksiniz. Aynı zamanda ihtiyacınız olmayan harcamalar yapmayı bıraktığınızda elinizde ne kadar çok para kaldığına inanamayacaksınız!
Sadece kendinize değil dünyaya da iyilik yapmış olacaksınız! Çünkü daha az tüketim yapacak ve daha az atık üreteceksiniz. Hiç kullanmayacağınız eşyalar satın alınmayacak ve böylelikle de doğaya zarar vermeyecek. Ayrıca elinizdeki farklı şekilde kullanabileceğiniz eşyaların farkına varacak ve eşyalarınızı geri dönüşüm yoluyla yeniden kullanabilir hale getireceksiniz.
Minimalist Bir İnsan Nasıl Olur?
Minimalist insan olmak, aslında minimalizm yaşam tarzını benimseyerek olur. Bu durumda minimalizm yaşam tarzı incelenmelidir. Minimalizm yaşam minimal yaşamdır. Yani sadelikten yana olandır. Minimalist bir insan gereksiz eşya barındırmaz. Bir şeyin aşırısına ya da fazlasına kaçmak yerine işine yaracak ve yeterli olanını alır. Eşyaları hem yer kaplamayan ve pratik şeyler olurken hem de göz yorucu olmaz. Sadece eşya olarak değil her konuda ihtiyaçlarını en aza indirgerler.
1. Minimalizm İçin Kendi Tarzınızı Belirleyin
Minimalizm herkes için farklıdır. Bazı insanlar minimalist yaşam tarzlarını sadece belirli sayıda öğeye sahip olarak tanımlar.Bazıları ise, dünyada aldıkları gerçek alanı en aza indirerek minimalist bir yaşam tarzına ulaşırlar ve bir stüdyo daire veya küçük ev gibi daha küçük yaşam düzenlemeleri arayabilirler.
İşte bu minimalist yaşamın güzelliği: hayatınıza – işinize, ailenizdeki insan sayısına, yaşam tarzınıza, ihtiyaçlarınıza ve arzularınıza – bakıyorsunuz ve minimalizmin kişisel düzeyde kendiniz için uygulayabiliyorsunuz.
Minimalizmi uygulama şekliniz ne olursa olsun, bunun hayatınız için sürdürülebilir ve ulaşılabilir bir şey olduğundan emin olun.
2. Yeni Bir Başlangıç Yapın
Hepimiz atmak istemediği hep bir gün lazım olur diye sakladığımız birçok eşyası vardır, evlerimizde sadece önemsiz şeyler var. Örneğin boş karton kutular , Giymediğiniz eski kıyafetleriniz, bozuk elektronik eşyalarımız vb.
Gerçekte, bu öğeler boşa harcanır ve minimalizm tamamen alanı en üst düzeye çıkarmak ile ilgilidir. Bu nedenle ilk adım, Yeni bir başlangıç yaparak evinizdeki bu eşyalardan kurtulmalısınız.
3.İhtiyacınız Olanı Kullanın Olmayanı Atın
Minimalist yaşama ilk adımı atarken, daha önce kullandığınız, ancak son zamanlarda kullanmadığınız bazı öğelerle karşılaşabilirsiniz. Bu öğeleri bulduğunuzda Altı Ay Kullan veya At Kuralını kullanın. Son altı ay içinde en az iki kez kullanmadıysanız, bu öğeyi atmalısınız.
4. Eşyalarınızı Kategorize Edin
Bu noktada KonMari yöntemi devreye giriyor. Şu anda yayma ve düzenleme yöntemlerinden biri, öğeleri konuma göre değil kategoriye göre düzenlemektir.
Bunu yapmak, kopyalardan kolayca kurtulmanızı sağlar. Kaç tane kaşık, havlu, güneş gözlüğü, ayakkabı ve kitap olduğunu tam olarak göreceksiniz. O zaman neyi tutmanız ve neyi atmanız gerektiği konusunda daha doğru kararlar verebilirsiniz.
Bir Nesneden Kaç Tanesine İhtiyacınız Var?
-Kişi başına üç bardak
5.Kendinize Zor Sorular Sorun
Bazen duygusal olarak eşyalarımıza çok bağlıyız . Minimalizm yani minimal yaşam bizi bu duyguları bırakmaya ve işlevselliğe odaklanmaya zorluyor.Bir eşyanın atılmasına karar veremiyor iseniz kendinize zor sorular sorun..
-Beni mutlu ediyor mu?
-Yararlı mı?
-Aynı işe yarar başka eşyam var mı? vb.
Günlük olarak haber izlediğiniz bir televizyonu atmaya bilirsiniz fakat eski hiç açmadığınız veya evinizde gereksiz yere yer kaplayan bir televizyonu atabilirsiniz.
6. Kullanım Alanınızı Küçültün
Eşyalarınızı en aza indirdiyseniz şimdide kullanım alanınızı azaltın daha küçük bir ev veya oda tercih edin eşyalarınızı daha derli toplu şekilde yerleştirin bu şekilde düzenede alışacaksınız.
7.Daha Kullanışlı Aletler Kullanın
Daha çok işte kullanacağınız çok amaçlı aletler edinin böylece hem yerden tasarruf etmiş olacaksınız hemde daha küçük alanlarda harikalar yaratabileceksiniz.
8.Minimal Yaşamı Çevrenize Tanıtın
Bence minimal yaşam için en önemli etmen çevrenizdeki insanların da minimal yaşamın ne kadar güzel olduğunu görmesidir. Kendi hayatınıza minimalist hayat anlayışını empoze ettikten sonra sevdiğiniz insanlara bunu anlatabilir ve onların da bilgilenmesini sağlayabilirsiniz.
Minimaliz ile ilgili düşüncelerinizi ve önerilerinizi buradaki linke tıklayarak Instagram sayfamızda paylaşabilirsiniz!
Yorumlar
Yorum Gönder