Galerinizde aradığınız bir fotoğrafı bulmak için dakikalarınızı harcadığınız oldu mu? Telefon menünüzde çok fazla uygulama olduğu için ihtiyacınız olan uygulamayı bulamadığınız oldu mu? Rehberinizin çok gereksiz ya da alakasız kişilerle dolup taştığının farkında mısınız? Bilgisayarınızın çöp kutusunun normal dosyalardan daha dolu olduğunu düşünüyor musunuz? Aynı masada oturduğunuz kişilerin hepsinin dakikalarca telefonlarına bakmasından rahatsız oldunuz mu hiç? Müziksiz ders çalışamam diyen kişileri gördünüz mü?
Dijital minimalizm, hayatımızın vazgeçilemez bir parçası olan teknolojik aletlerimiz kapsamında sadeliğe ve seyreltmeye gidilmesidir. Uzun zamandır kullanmadığınız uygulamaları tespit edip kaldırmak, galerinizi önemli fotoğraflar haricinde temizlemek, rehberinizde bulunan kişiler arasında hiç arayıp sormadığınız kişileri ya da yıllar önce lazım olup şimdi gereksiz numaraları temizlemek, uygulamalara ayırdığınız vakti azaltacak kısıtlayıcı uygulamalar indirmek, sade ve minimal duvar kağıtları kullanmak ve kullanılmayan dosyaları silmek dijital minimalizmin parçaları arasında yer alır. Dijital minimalizm ekran bağımlılığınızın azalmasına ve zamanı yönetmenize yardımcı olur.
Ekran süresi kontrolü
Ekran süresini kontrol ettiğimizde içimizden “Bu kadar zaman nereye gitti!” diyoruz. Bu, dijital alışkanlıklarımızı kontrol altına almanın ilk adımı olabilir. Telefonunuzda ne kadar zaman harcadığınıza ve hangi uygulamaları kullandığınıza bir göz atın. Bu uygulamalar size mutluluk, neşe mi veriyor yoksa sadece telefonunuzu pencereden dışarı atmak istemenize mi neden oluyor?
Stres ve endişe kaynağı: Instagram
Özellikle Instagram ile mücadele ediyorsanız, uygulamayı telefonunuzdan silmeyi düşünebilirsiniz. Instagram, gerçekçi olmayan beklentileri teşvik eden ve kendinizi sorgulamanıza neden olan önemli bir stres ve endişe kaynağı. Herkes bu uygulamada kendisinin mükemmel bir görüntüsünü sergiliyor. Bu, diğer herkes insanlığın zirvesiyken, sizde her şeyin yanlış olduğunu hissetmenize neden oluyor. Elbette hesabınızı tamamen silmek zorunda değilsiniz, ancak uygulamayı telefonunuzdan kaldırmak büyük bir fark yaratabilir. Gerekirse masaüstünüzde kullanın. Gerekirse hesaplarınızı saklayın, ancak uygulamayı telefonunuzdan silmeyi deneyin. Teknolojinin ve insanlık için yaptığı tüm harika şeylerin büyük bir hayranıyım. Ancak hepimiz için bir adım geri çekilip teknoloji ve sosyal medya ile olan ilişkimizi gözden geçirmenin önemli olduğunu düşünüyorum. Sürekli kaydırma ve bildirimlere kendinizi kaptırmak kolay ve siz farkında bile olmadan telefonunuzda saatler geçirmiş oluyorsunuz. Teknoloji kullanımına dikkat etmenin ve gereksiz stresi, dikkat dağıtıcı şeyleri hayatımızdan çıkarmaya çalışmanın çok önemli olduğuna inanıyorum.
Kişisel deneyimimi sizinle paylaşacak olursam, haftada bir ya da ayda birkaç defa telefonumu, tabletimi, bilgisayarımı kontrol edip gereksiz, kullanışsız ya da artık işime yaramayan dosya, ses, görüntü, uygulama, kişi, video gibi birçok şeyi silerim. Minimal duvar kağıtları kullanmayı severim. Her ihtiyacım için birden fazla uygulama indirmektense birçok ihtiyacımı karşılayabilecek uygulamaları tercih ederim. Mesela hatırlatıcı, takvim, not, planner, günlük gibi ihtiyaçlarımın hepsine tek tek uygulama indirmek yerine tek bir uygulamadan hepsini yapabileceğim bir uygulama araştırıp buluyorum. Bu yöntem hep hafızada yer kaplamıyor hem de zaman kaybı olmuyor.
Siz de böyle yöntemlerle dijital minimalizm adına bir adım atabilirsiniz. Deneyimlerinizi benimle paylaşabilirsiniz. İnstagram adresime buradan ulaşabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder